Глухарче за детоксикация

1 коментар0/5

Някои смятат глухарчето за плевел, за други е чудодейна билки с незаменими здравословни качества, а за децата глухарчето си остава едно от най-хубавите забавления – навярно и вие сте си играли с глухарчета като малки, нали?

Глухарче за детоксикация
Глухарче за детоксикация

Глухарчето цъфти в ярко жълто през април, след което се преобразяват напълно в на вид пухкава бяла топка, която ако духнете, ще се разлетят десетки парашутчета (които всъщшност могат да летят на 10 км разстояние). Глухарчето е не само чудодейна билка, но кулинарна тайна, любима на много готвачи.

Какво се лекува с глухарче?

Билката глухарче е полезна при проблеми с черния дроб, бъбреците, жлъчката, храносмилателната система. Използва се за пречистване на организма. А продължителната терапия с глухарче одобрява обмяната на веществата.

Глухарчето помага при анемия, авитаминоза, атеросклероза, диабет, липса на апетит. Билката лекува още кожни проблеми, умора, ставни заболявания (билката забавя развитието на артритните заболявания).

Глухарче за детоксикация

Полезни вещества на глухарчето

Глухарчето съдържа горчиви вещества, които стимулират производството на жлъчен сок, ускоряват процеса на храносмилане и така спомагат за детоксикацията на организма. Най-много горчиви вещества има в корените на глухарчето и то през пролетта. А през есента е по-високо съдържанието на инулин, поради което глухарчето се препоръчва като зеленчук за диабетици. Калият в листата на глухарчето пък има диуретичен ефект (в тази връзка не е подходящо да приемате билката глухарче вечерно време преди лягане). А предозирането може да причини стомашни болки. Също така е важно да не употребявате билката глухарче в случаи на запушване или възпаление на жлъчните канали. Възможно е също млечният сок на глухарчето да предизвика алергична реакция.

Глухарче за детоксикация

Знаете ли, че в Китай наричат глухарчето „Женшена на Запада“?
Друго древно име на глухарчето е „Балсам на слънчевите лъчи“.

Как да прилагате за лечение билката глухарче?

Използват се всички части на глухарчето – пресни или сушени.

  • Добави описаниеЧай от глухарче – 2 ч. л. листа и корени от глухарче за варят в 300 мл. вода за 10 мин. Пият се по 2-3 чаши дневно.
  • Консумирайте глухарчето като салата или сок всеки ден отново с лечебна цел.
  • При артритни заболявания е изключително полезен чаят от глухарче, коприва, бреза и върбова кора. 25 г. от листата на тези растения се запарват в 300 г. вода за 10 мин., след което се прецежда.
  • Брадавици и мазоли се лекуват, като се натриват периодично със сок от пресни глухарчета (сокът се получава чрез пресоване на свежи растения).

Знаете ли, че в миналото по време на война, есенните корени на глухарчето се нарязвали на ситно, сушали се, след което се изпичали за 20 мин. на 180 градуса. И след като печените глухарчета се смилали, се използвали като заместител на кафето.

Четете още:Глухарчето – естественият биостимулатор 

17.04.2013/Ели Йорданова

1 коментарДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка .. 18.04.2013, 18:52 ч.

Гръцката кухня има страхотни рецепти за глухарчето, запазено в полезния му вид. :)))

Виж всички коментари за "Глухарче за детоксикация".

Още от "Билки"

Ехинацея – силен имуностимулатор

Ехинацея – силен имуностимулатор

Само три от съществуващите в природата видове ехинацея  притежават ярко изразени лечебни свойства, така че, ако не сте билкари, е най-добре да си набавите билката от специализиран магазин.

Лечебните сили на маточината

Лечебните сили на маточината

Сгушена между вековни дървета и гъсти храсталаци, маточината e леснооткриваема и за опитни билкари, и за любителите на природата. С маточина ще преборите различни болежки и ще останете изненадани от лечебните сили на билката.

Гинко билоба

Гинко билоба

Гинко билоба е билка, която се превърна в една от най-предпочитаните хранителни добавки за българите през последните години. Гинко билоба е полезна да се приема в умерени количества, но има случаи, при които трябва сериозно да се внимава.