Ефедра – забранената билка

0 коментара0/5

Ефедра е често използвано растение както в медицината, така и в спортните среди, най-често с цел отслабване. Мнозина обаче я отричат заради някои странични ефекти. Но пък положителните качества на ефедрата я правят незаменима и ефикасна билка.

Ефедра – забранената билка
Ефедра – забранената билка

Ефедра (Ephedra distachya) е защитен растителен вид в България и съответно е забранено събирането й. Така че може да си набавите самата билка или продукти, в чиито състав има ефедра, от аптеките.

Растението произхожда от Китай, където ценните й лековити свойства, дължащи най-вече на съдържащия се в нея ефедрин, се използват от хилядолетия насам.

Билката ефедра действа подобно на адреналина и кофеина, но по-слабо. Приемът й подобрява кръвообръщението и повишава кръвното налягане (в резултата от това, че ефедрата предизвиква свиване на кръвоносните съдове), спомага за насищането на организма с кислород, но предозирането води до ускоряване на пулса и сърцебиене, повишаване на телесната температура, нервност, възбуда, безсъние, треперене на крайниците, припряност, безпокойство, енергичност (заради което именно се смята, че ефедрата помага за изгарянето на калории и съответно отслабването). По-рядко се появява главоболие, силна сексуална възбуда, прекомерно изпотяване, халюцинации.

За лечебни цели се използва наземната част на растението, и по-точно зелените стръкове, които се берат по време на цъфтежа.  Нямат миризма и са лютиви на вкус. Нарязват се на ситно и се сушат на сенчесто и проветриво място.

Още от древността ефедрата се е използвала за лечение на дихателни проблеми, особено астма, сенна хрема, бронхит, алергични пристъпи, кашлица, тъй като приемът на билката отпуска бронхиалната мускулатура, разширява бронхите и възбужда дихателния процес. Лекува още хронична умора, замаяност и ниско артериално налягане. Копресите с ефедра пък помагат при кожни обриви и възпаления.

Ефедра – забранената билка

Важно: Билката е противопоказна за хора, страдащи от болести на щитовидната жлеза, атеросклероза, безсъние, проблеми с нервната система, сърдечни заболявания, безсъние.

Как да приготвите запарка от ефедра?

Една чаена лъжица от изсушената билка се залива с чаена чаша гореща вода. Оставя се да се запари 10 мин., след което се прецежда. Това е дозата за един ден, която се изпива на 3-4 пъти .

23.01.2013/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Ефедра – забранената билка".

Още от "Билки"

Билките – божествен дар за дълголетие (2 част)

Билките – божествен дар за дълголетие (2 част)

Продължавайки нашето пътешествие в света билките и изучавайки полезните им свойства, нека видим какви вълшебни „умения“ крият още пет от тях.

Бял имел – универсална билка

Бял имел – универсална билка

Белият имел е не само познат като коледното храстче, под което хората се целуват, но и билка с множество лечебни свойства. Как се прилага и какви болести лекува белият имел?

Билките на д-р Бах при свръхзагриженост

Билките на д-р Бах при свръхзагриженост

Цикория, Върбинка, Лоза, Бук, Изворна вода.