Цариче - билката на жените

0 коментара0/5

Билката цариче се слави предимно като лек за женски болежки, но благотворното му въздействие не спира само дотук.

Цариче - билката на жените
Цариче - билката на жените

Царичето има положителен ефект не само при менструални смущения, бяло течение и коремни неразположения в зрялата възраст на жената, но действа благотворно и в периода на пубертета и климактериума. Помага при стерилитет и генитални инфекции.

Какво се лекува с  билката цариче?

 • Отвара от цариче при генитални инфекции и менструални нарушения.
 • Чай от цариче при проблемна бременност - помага на жени, които имат проблеми със задържането на плода и предотвратява спонтанните аборти. Пие се от третия месец на бременността, но след консултация с наблюдаващия акушер гинеколог.
 • Отвара от цариче помага при възпаление на матката, ако се пият по 2-3 чаши дневно, подсладени с мед.
 • Цариче - билката на женитеПомага и при увреждания след раждане, при смъкната матка и херния. Смес от цариче и овчарска торбичка, по възможност прясно набрани, се ползва за приготвянето на чай - пие се по 4 чаши дневно, на малки глътки.
 • При подрастващите се препоръчва да се пие чай от цариче за заякване на мускулатурата и ставите особено при бързо развиващите се през пубертета деца. Може да се употребява и от диабетици и страдащи от проблеми със съня.
 • При менструални болки - преди цикъл се пият по две чаши отвара на ден.
 • При  мигрена - най-вече в случаи на главоболие, причинено от високо кръвно налягане.
 • Освен като свиващо и бързо заздравяващо раните средство, царичето се използва като отводняващо, усилващо сърцето и при малокръвие.
 • Външно, надробено и наложено, царичето лекува гнойни рани, порязвания, бодежи.
 • Тинктура от цариче: шепа изсушени цветове се накисват в 200 мл медицински спирт за 15 дни, след което сместа се прецежда. Пият се по 10-15 капки на ден при колити, вътрешни кръвоизливи, фибромастоза или психическо разстройство.
 • Локални бани с цариче - помагат при лечението на бяло течение, вагинит и различни възпаления на гениталиите, както и при хемороиди.

ВНИМАНИЕ! Растението може да подразни стомаха. Затова се препоръчва да се приема е повишено внимание.

Сребърно цариче при излишни килограми

Сребърно цариче

Билката расте по високите места в планината и народът я нарича сребърна, защото долната страна на листата и блестят като сребърни. Доказан ефект има при топене на излишни килограми и дори при наднормено тегло - приготвя се запарка от накълцана на дребно билка (1 суп. л. на 500 мл гореща вода) и се пие по 2-3 чаши на ден.

13.10.2014/Розали

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Цариче - билката на жените".

Още от "Билки"

Червената боровинка в домашната аптечка

Червената боровинка в домашната аптечка

Целебните свойства на червената боровинка са познати и доказани от далечни времена.

Зърнастец срещу запек

Зърнастец срещу запек

Зърнастец е дърво или храст с височина 2 до 6 метра, с малки зърнести червеникаво-черни плодове, сивкаво-кафява кора, преминаваща към червено във вътрешния си слой.

Как приготвяме билки?

Как приготвяме билки?

Лечението с билки е общопризнат метод в алтернативната медицина. За да се възползвате от него обаче, трябва да знаете как да обработите полезните растения. Как приготвяме билки?