Бъз – природна аптека

0 коментара0/5

Бъзът е смятан за най-силната и универсална българска билка. Изключително богат е на полезни вещества и лекува всевъзможни болежки. Ето още любопитни факти за билката бъз.

Бъз – природна аптека

Най-разпространен у нас е черният бъз, който може да бъде храст или дърво с височина от около 3 м. Цветовете му са дребни и бели, а плодовете узряват през август или септември и са с тъмно лилав цвят.

С лечебна цел се използват всички части от билката бъз – корените, листата, плодовете и цветовете.

Чай от цветове на бъз– силно ароматен, има тонизиращо и потогонно действие и се смята, че лекува невроза. Чаят от бъз е идеален при възпаление на горните дихателни пътища, кашлица и при проблеми с гласа, сваляне на висока температура.

Бъз – природна аптека

Плодове от черен бъз (задължително трябва да са тъмно лилави до черни и в никакъв случай зелени, тъй като са отровни) – богати са на витамин С и подсилват имунната система, помагат при настинка и грип, спомагат за бързото възстановяване на организма след боледуване, имат диуретичен ефект. Консумират се под формата на сок или сладко от бъз. Плодовете от бъз могат да се консумират и пресни, но не трябва да са горчиви, което е знак, че още не са добре узрели. Силни лечебни свойства имат и изсушените плодове от черен бъз, като преди консумация се накисват за няколко часа в чаша вода.

Листата от бъз за идеални за приготвяне на отвара за външно приложение под формата на компреси и лапи при ревматизъм, кожни възпаления, изгаряния, обриви, очни инфекции, хемороиди, спомага за бързото зарастване на рани.

Отварата от преварени корени на бъз пък е идеално средство срещу гъбички по краката и ноктите.

Бъз – природна аптека

Смята се, че бъзът е идеална част от всяка диета, тъй като подобрява обмяната на веществата и спомага за поддържането на нормално тегло.

Билката бъз лекува още подагра, уроинфекции и бъбречни заболявания, хипертония, импотентност, запек, анемия.

Любопитно: Бъзът е природен лек, от който се възползват и животните. Много от тях похапват плодовете на бъза с цел да излекуват раните си и да се заредят със сили. Така, например, прелетните птици консумират плодове от бъз преди да полетят на юг.

22.05.2015/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Бъз – природна аптека".

Още от "Билки"

Цъфтящ чай – китайски тайни за здраве

Цъфтящ чай – китайски тайни за здраве

Слагаме цветя в саксии, вази, но не и в чайници. Китайците обаче правят цъфтящ чай от цветя, който е със завидни здравословни и вкусови качества. Чаша цъфтящ чай е ароматно произведение на изкуството, което ще ви донесе радост и здраве.

Арония – лек от природата

Арония – лек от природата

Сокът от арония е вкусна мултивитаминозна бомба, което го превръща в незаменимо лекарство от природата. Ето какви са полезните свойства на тази билка и какво се лекува с арония.

Котешка стъпка – билката на Левски

Котешка стъпка – билката на Левски

Билката котешка стъпка е позната още като билката на Левски, тъй като той я използвал за лечение на всякакви болести в годините, когато е бил свещеник. А днес много билкари и някои лекари вярват, че билката котешка стъпка скоро ще се прилага като лекарство срещу рака.