Бъз – природна аптека

0 коментара0/5

Бъзът е смятан за най-силната и универсална българска билка. Изключително богат е на полезни вещества и лекува всевъзможни болежки. Ето още любопитни факти за билката бъз.

Бъз – природна аптека

Най-разпространен у нас е черният бъз, който може да бъде храст или дърво с височина от около 3 м. Цветовете му са дребни и бели, а плодовете узряват през август или септември и са с тъмно лилав цвят.

С лечебна цел се използват всички части от билката бъз – корените, листата, плодовете и цветовете.

Чай от цветове на бъз– силно ароматен, има тонизиращо и потогонно действие и се смята, че лекува невроза. Чаят от бъз е идеален при възпаление на горните дихателни пътища, кашлица и при проблеми с гласа, сваляне на висока температура.

Бъз – природна аптека

Плодове от черен бъз (задължително трябва да са тъмно лилави до черни и в никакъв случай зелени, тъй като са отровни) – богати са на витамин С и подсилват имунната система, помагат при настинка и грип, спомагат за бързото възстановяване на организма след боледуване, имат диуретичен ефект. Консумират се под формата на сок или сладко от бъз. Плодовете от бъз могат да се консумират и пресни, но не трябва да са горчиви, което е знак, че още не са добре узрели. Силни лечебни свойства имат и изсушените плодове от черен бъз, като преди консумация се накисват за няколко часа в чаша вода.

Листата от бъз за идеални за приготвяне на отвара за външно приложение под формата на компреси и лапи при ревматизъм, кожни възпаления, изгаряния, обриви, очни инфекции, хемороиди, спомага за бързото зарастване на рани.

Отварата от преварени корени на бъз пък е идеално средство срещу гъбички по краката и ноктите.

Бъз – природна аптека

Смята се, че бъзът е идеална част от всяка диета, тъй като подобрява обмяната на веществата и спомага за поддържането на нормално тегло.

Билката бъз лекува още подагра, уроинфекции и бъбречни заболявания, хипертония, импотентност, запек, анемия.

Любопитно: Бъзът е природен лек, от който се възползват и животните. Много от тях похапват плодовете на бъза с цел да излекуват раните си и да се заредят със сили. Така, например, прелетните птици консумират плодове от бъз преди да полетят на юг.

22.05.2015/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Бъз – природна аптека".

Още от "Билки"

Салвия – билка за столетници

Салвия – билка за столетници

На салвията се придават почти магически сили, лекуващи всякакви болести. Освен чудотворна билка, салвията е и прекрасно градинско цвете, което ако отглеждате, няма никога да ви е нужен доктор, според една от много легенди за салвията.

Левзея – енергия от природата

Левзея – енергия от природата

На пръв поглед приличащата на магарешки бодил левзея е всъщност силно енергизираща билка, която успешно лекува пролетна умора, депресия, полова слабост. Какво още не знаете за билката левзея?

Цветолечението на д-р Бах

Цветолечението на д-р Бах

Лечението с цветя е много особен вид фитотерапия. Нещо средно между народната и алтернативната медицина. Неговият откривател Едуард Бах си служи с водни извлеци.