Адаптогените – тайната на доброто здраве

0 коментара0/5

Какво представляват те, каква е тяхната функция и защо са ни нужни? Отговорите на всички тези въпроси разберете сега.

Адаптогените – тайната на доброто здраве
 © iStock

Адаптогените са клас вещества, растения и билки, които помагат за нормализиране на адаптацията на тялото към стреса. Те ни правят по-устойчиви по време на физически или емоционален стрес, като възвръщат баланса на организма.

Адаптогените успокояват и подхранват надбъбречните жлези, като освен това подобряват всички процеси, контролирани от тях – от кръвната захар и регулиране на имунната система до хормони и кръвно налягане.

Чудодейната способност на адаптогените се крие в тяхното име – те се адаптират към точно това, от което се нуждае нашето тяло.

Помислете за естествения подборвинаги оцелява по-силният. А по-силният често е този, който най-добре умее да се адаптира и развива. Именно по тази причина адаптогените са нещо, от което нашето тяло се нуждае.

Освен това те дават енергия, без да са стимуланти. Успокояват, без да са успокоителни. Както и поддържат хомеостазата, необходима за нашето цялостно благополучие.

Защо имаме нужда от тях?

Само се замислете за времето и света, в който живеете. Забързаното ежедневие с безброй задачи не е изключение, а правило. 24 часа в денонощието човек мисли и върши хиляди неща, заради което стресът и напрежението са негови неизменни спътници. Ето защо способността на адаптогените за нормализиране на вашия надбъбречен отговор по отношение на стресовите фактори е от съществено значение.

Добави описание

Всъщност надбъбречният отговор, свързан със стреса, не е наш враг. Той съществува, за да ни предпази от отделянето на голямо количество адреналин и кортизол. Повишавайки сърдечната честота и кръвното налягане, надбъбречният отговор ни дава „супер сили“, с които да оцелеем по време на краткосрочни спешни случаи (когато ни се налага да тичаме от опасност, например).

Проблемът с надбъбречните жлези се появява тогава, когато заради чести стресови ситуации, нашето тяло започва да си мисли, че сме в постоянно състояние на „извънредно положение“. Този вид протичаща реакция е способна да унищожи нашия организъм напълно.

Действие на адаптогените:

За разлика от нашия „нормален“ начин на приемане на лекарства, които действат върху конкретен проблем, адаптогените работят неспецифично. Те въздействат на тялото общо: успокояват, укрепват и повишават способността на организма да се справя с физически и емоционални стресови фактори.

Прочетете още:

Мака – тропически афродизиак >>>

Те нямат незабавното действие на двойно кафе след безсънна нощ. Нито пък действат като хапче против проблеми със съня. Адаптогените обаче ще въведат вашето тяло в състояние, в която няма да се нуждаете изобщо от тези допълнителни стимуланти или хапчета.

Адаптогените не са мода:

Не си мислете, че това е някоя нова тенденция. Също, както за йогата, адаптогените са известни на света от много време. Те са били използвани в продължение на дълги години в традиционната китайска медицина, както и в Аюрведа. Тяхното действие възвръща здравето, равновесието и благополучието на организма. Адаптогените са предназначени да се вземат редовно и са безопасни.

Гъби Рейши

Рейши гъби; Снимка: iStock

На вниманието на любителите и спортистите:

Адаптогените имат невероятно въздействие върху атлетичното възстановяване и издръжливост. Те помагат за намаляване на умората, подобряването на сърдечно-съдовата и дихателната система, както и са чудесен помощник при изграждането на сила и мускулна маса.

Всички знаем, че когато сме подложени на стрес и в главата ни има хиляди проблеми и задачи, обикновено желанието ни за секс значително намалява. И този проблем обаче може да бъде разрешен с приема на адаптогените, тъй като когато тялото е в равновесие, то се радва на жизнена сексуална енергия.

Съществуват множество адаптогени, от чиито ползи може да се възползвате. Ето малка част от тях:

Ашваганда (индийски женшен) – за успокоение;
Мака – за баланс на хормоните и повишаване на либидото;
Рейши – за цялостен имунитет;
Шатавари (индийски аспарагус) – за баланс на хормоните и подпомагане възпроизводителните функции на жената;
Розова родиола (златен корен) – нормализиране нивата на стрес;

28.04.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Адаптогените – тайната на доброто здраве".

Още от "Билки"

7 чая за  здраве и бодрост

7 чая за здраве и бодрост

Чаят огънят на живота - така го наричат китайците, а те пият чай вече повече от 4500 години. Всяка секунда по света се изпиват 24 000 чаши чай, който с основание има славата на напитка, която укрепва здравето и дава бодрост.

4 билки за добър сън

4 билки за добър сън

Ако имате проблеми със съня, не е нужно повече да измъчвате себе си. Няколко „вълшебни“ билки ще ви помогнат да се преборите с безсънието и неговите негативни ефекти. Разберете кои са те.

Камшиче

Камшиче

Още от времето на египтяните са познати лечебните свойства на билката камшиче. Съществува и вярването, че камшичето прогонва злите сили и магии, а д-р Бах го нарича „Цветето на честността“.