7 чая за здраве и бодрост

0 коментара0/5

Чаят огънят на живота - така го наричат китайците, а те пият чай вече повече от 4500 години. Всяка секунда по света се изпиват 24 000 чаши чай, който с основание има славата на напитка, която укрепва здравето и дава бодрост.

7 чая за  здраве и бодрост

Топ 7 на чайовете: 

1. Зелен чай

Само 5-минутно отпиване от него разширява с 4% артериите и влива здраве в сърцето, а най-важният антиоксидант в зеления чай, известен като ECGC, разтваря плаките, напрупани в мозъка, главните причинители на болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Зеленият чай има антиканцерогенни свойства, засилва имунната система, бори се с отравянията на кръвта. Но за да бъде ефектът му оптимален, трябва да знаем някои тънкости.

На първо място не бива да го пием чист, а с резенче лимон в чашата. Защо? Осемдесет процента от катехините в зеления чай се разрушават при озоваване в киселинна среда, каквато е стомахът. С добавянето на лимон увеличаваме киселинността на чая, преди да попадне в организма ни, от което усвояването на катехините нараства петкратно. За максимално освобождаване на катехините е необходимо чаят да се запари за осем минути.

Зеленият чай има свой супер шампион в редовете си. Това е „матча“ - зелен чай, чиито листа са стрити на прах. Той има пет пъти по-силен ефект от стандартния зелен чай.

2.Черен чай

Неговите качества по инерция се пренебрегват заради бляскавия ореол около зеления му братовчед. Той обаче съдържа антиоксидантни комплекси, различни от тези в зеления - т.нар. теафлавини и теарубигини, които по въздействието си са идентични с катехините в зеления чай. Три чаши черен чай дневно намаляват риска от сърдечни заболявания с 11%, а четири чаши снижават опасността от инфаркт с 69%. Дори само една чаша на ден намалява с 30% нивото на кортизола - хормона на стреса. Още се спори обаче дали ако налеем мляко в черния чай, ще намалим полезните му свойства.

3.Бял чай

Ако черният чай представлява необработени стари листа, а черният сушени на открито листа, белият се прави от най-свежите и изцяло необработени листенца и пъпки на чаения храст. Това го прави почти прозрачен на цвят, както и един от най-ценните сортове.

Белият чай не е толкова популярен колкото зеления, но за него се смята, че съдържа дори повече антиоксиданти от зеления и притежава по-мек вкус. Друг негов плюс в сравнение със зеления е, че е още по-ефективен в борбата срещу вирусите.

4.Хибискус

Някога отварата от хибискус е била напитка на фараоните, а днес все още с нея вдигат сватбени наздравици в Египет и Судан. Чаят от хибискус има яркочервен цвят и леко тръпчив плодов вкус, който ще ви хареса. Чаша чай от хибискус на всеки две седмици понижава кръвното налягане с около 6%, защото действа съдоразширяващо. Хибискусът понижава и нивото на лошия холестерол с близо 5%. Най-добре е да се вари 4-6 минути и да се пие охладен.

5.Мента

Измерване на количеството антиоксиданти в нея е показало, че тя съдържа най-много от всички лечебни треви. Пакетче мента осигурява 128 мг жизненоважни за сърцето полифеноли. Ментата има добре познат спазмолитичен ефект, т.е. облекчава резките свивания на гладката мускулатура на стомаха (подобно действие има и лайката), но наскоро бе установено, че тя намалява и риска от поява на рак на гърдата.

Най-добър резултат се получава, ако ментата се запари за 10 минути в захлупен съд, за да се предотврати изпаряването на ценните етерични масла в листенцата. Пресните ментови листенца имат по-ценни качества от изсушените.

6. Ройбос

7 чая за  здраве и бодростВ следващите години се очаква бум от изследвания, доказващи колко полезен е този вид чай. Листенцата му идват от вид южноафрикански храст. Отварата от ройбос е бистра сладка течност с наситен червен цвят. В Южна Африка по традиция с този чай лекуват всички болести. Досегашните изследвания върху ройбоса показват, че има достатъчно основания да се смята, че той е в състояние да предпазва от появата на рак на кожата, черния дроб, хранопровода и дебелото черво. Наред с това ройбосът укрепва имунитета и тонизира кожата, облекчава сърбежите и някои кожни проблеми като екзема, обриви и акне. Затова може да се прилага и външно.

7. Йерба мате

Традиционна напитка за Южна Америка с доста горчив вкус. По обичай се пие колективно от кратуна. Но за сметка на това укрепва имунитета и намалява опасността от увреждания на ДНК. Популярността му в южното полукълбо се дължи на силно тонизиращия му характер. За разлика от ройбоса обаче йерба мате съдържа кофеин, а за продаваните в пакетчета видове той е в такова количество, колкото в зеления чай.

20.10.2016/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "7 чая за здраве и бодрост".

Още от "Билки"

Иглика (Primula officinalis)

Иглика - при нервни кризи и стрес

Игликата цъфти през пролетта и среща се из горите, ливадите и слънчевите места на предпланинските и планинските области на страната. Лечебните отвари, приготвени от иглика, са много полезни при лечение на респираторни заболявания, нервни кризи и стрес.

Цветолечението на д-р Бах

Цветолечението на д-р Бах

Лечението с цветя е много особен вид фитотерапия. Нещо средно между народната и алтернативната медицина. Неговият откривател Едуард Бах си служи с водни извлеци.

„От трън, та на глог“

„От трън, та на глог“

Противно на познатия на всички идиом, глогът е с далеч по-добра репутация от тази на тръните. Билката глог притежава незаменими здравословни качества и лекува някои от добре познатите болки и заболявания. Ето какво не знаете за билката глог.