4 билки за добър сън

0 коментара0/5

Ако имате проблеми със съня, не е нужно повече да измъчвате себе си. Няколко „вълшебни“ билки ще ви помогнат да се преборите с безсънието и неговите негативни ефекти. Разберете кои са те.

4 билки за добър сън
 © iStock

Много жени с хормонален дисбаланс страдат от нарушения на съня като пробуждане по няколко пъти през нощта или изобщо невъзможност за заспиване дълго време.

Причините, довеждащи до тези нарушения, могат да бъдат много, като не всички от тях са хормонални. Всички те обаче нарушават нормалното протичане на ежедневието, правейки човек раздразнителен и изтощен. Намаляват се също така неговата производителност и функциите на паметта му.

За щастие, има някои билки, които могат да помогнат за ограничаването на тези смущения на съня.

Прочетете още по темата:

7 съвета, с които ще победите безсънието >>>

Ето и кои са те:

  • Лавандула

Тези лилави растения са изключително полезни при проблеми със съня, тревожността и депресията. Резултатите от скорошно проучване показват, че етеричното масло от лавандула, разнасящо мириса си из спалнята, помага за по-добър сън.

Ако пък, докато спите, краката ви постоянно са неспокойни или пък се будите от рязък техен спазъм, значи трябва да ги масажирате с етерично масло от лавандула. Друго изследване доказва, че лавандулата редуцира тези проблеми и подобрява качеството на съня.

Ароматерапията с лавандула също е полезна за съня, особено за скоро родилите майки, които не спят достатъчно през денонощието.

Опитайте да използвате етерично масло от лавандула в специален арома дифузер, докато спите. По този начин ще се възползвате максимално от ползите на билката.

Лавандула - етерично масло

  • Лайка

Етеричното масло от тези красиви малки цветя с опияняващ аромат, разпръснато в помещението през нощта, може да помогне при безсъние, подобно на лавандулата.

Освен това проучване с участието на скоро раждали жени доказа, че 4-седмична употреба на лайка може да намали смущенията на съня и депресията. Лайката също така може да намали времето, необходимо ви, за да заспите.

Лайка - етерично масло

  • Валериана (Дилянка)

Тя е може би най-мощната билка от всички, които лекуват безсънието. Валерианата е много полезна за жени в менопаузата, които страдат от проблеми със съня. Изследвания показват, че след прием на билката по два пъти на ден в продължение на четири седмици симптомите на безсъние могат значително да намалеят. Лечебната дилянка работи добре също така в комбинация с други билки като маточина, например.

Валериана

  • Пасифлора

Тази успокояваща и релаксираща билка има дълга история още от Южна Америка. Според скорошно проучване хомеопатичен препарат от пасифлора намалява безпокойството и нарушенията на съня след четири седмици на употреба. Резултатите от изследването дори сочат, че този препарат може да се използва вместо психотропни лекарства.

В случай, че нарушенията на съня са в по-лека форма, дори само консумацията на чай от пасифлора може да бъде полезна.

Пасифлора

Прочетете още:

Пасифлора – цвете на страстта >>>

Как най-добре да използвате билките за добър сън?

  • Чай. Вие може да се възползвате от свойствата на чая от лавандула, лайка и пасифлора. Валериана не е най-вкусната билка на света, ето защо повечето хора предпочитат капсули или тинктура.
  • Сушени билки. Вземете малка памучна торбичка и я напълнете със сънотворни сушени билки по ваш избор. Преди да си легнете, масажирайте торбичката в ръцете си, за да освободите от нейните масла. Вдишайте няколко пъти дълбоко от сушените билки, а след това поставете торбичката под възглавницата си.
  • Тинктура. Всяка една от гореизброените билки може да се консумира като тинктура. Тинктурата е екстракт на алкохолна основа, ето защо има по-силно въздействие от чая. Валериана работи добре под формата на тинктура при безсъние и тревожност.
  • Хомеопатия. Както вече споменахме, има хомеопатични препарати с пасифлора, които могат да помогнат на човек при смущения на съня. Лайката също е ефективна в тази форма, особено за деца.

Добави описание

И макар че тези билки безспорно могат да ви помогнат, ако страдате от проблеми със съня, важно е да се отбележи, че те сами по себе си не могат да бъдат достатъчни и не са гаранция за пълен успех.

Храненето и начинът на живот също играят важна роля, свързана със съня, така че обърнете внимание и на тях.

Консумирайте само здравословни храни, избягвайте стресаи напрежението, лекувайте се с полезни билки и ще видите, че с постоянство ще постигнете резултатите, които желаете.

Добави описание

12.05.2016/Милена Алексиева 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "4 билки за добър сън".

Още от "Билки"

Арония – лек от природата

Арония – лек от природата

Сокът от арония е вкусна мултивитаминозна бомба, което го превръща в незаменимо лекарство от природата. Ето какви са полезните свойства на тази билка и какво се лекува с арония.

Живовляк – бурен или билка?

Живовляк – бурен или билка?

Децата си играят на война с цветове от живовляк, а възрастните го използват като лековита билка. Макар и не така популярна, билката живовляк притежава редица здравословни качества, които я превръщат в универсално лекарство от народната медицина.

Лековитата сила на билките

Лековитата сила на билките

Най-добрият начин да си гарантираме стабилно здраве е като си го наберем от природата. От миналото до наши дни билките са известни със своите лековити свойства и пречистваща сила.